twitter-logo.jpgTwitter Guide

Βηματάκι 1: Φτιάχνεις ένα λογαριασμό στο twitter. Όλα τα ονόματα ξεκινούν με @ και ακολουθεί το όνομα που μπορεί να είναι το όνομα σας π.χ. @elenaelliniadou ή κάτι άλλο που να ταιριάζει στην προσωπικότητά σας @ophelia. Μια φωτογραφία λειτουργεί καλύτερα από το αβαταρ (προσωπική εκτίμηση).
Βηματάκι 2. Στο προφίλ σας και συγkεκριμένα στο Bio, καλό είναι –αφού είστε εκπαιδευτικός και το θέλετε γι’ αυτό- να βάλετε ότι ασχολείστε με την εκπαίδευση, γιατί αυτό προδιαθέτει τον άλλον (βλεποντας και τα tweets σας να σας ακολουθήσει και ο ίδιος. Παραδείγματος χάρη, μου συμβαίνει να πατούν το κουμπάκι και να με ακολουθούν. Κοιτώντας εγώ όμως τη σελίδα τους βλέπω ότι δεν είναι εκπαιδευτικοί ή κάτι που να με ενδιαφέρει ή μπορεί και spam οπότε ή τους μπλοκάρω ή απλά τους αφήνω να με ακολουθούν και δεν ακολουθώ εγώ.external image thumb-latest-Twitter.pngΒηματάκι 3: Για αρχή, μη διαλέξετε να ακολουθείτε περισσότερους από 10! Στην πορεία θα δείτε ότι όσοι είναι στο twitter στέλνουν πολύ συχνά μηνύματα, άρα έρχεται η στιγμή που δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς όλα αυτά που σκάνε κάθε δευτερόλεπτο. Και ποιον να ακολουθήσετε; Στην αρχή βρείτε ένα φίλο και ακολουθήσετε αυτόν.
Μπορείτε να ακολουθήσετε και εμένα @elenelli αν σας αρέσει. (μόλις έφτιαξα το link! ;)Ενδεικτικά Έλληνες εκπαιδευτικοί που είναι στο twitter και μπορεί να θέλετε να τους ακολουθείτε είναι:@vaszak, @sterzidi, @elenired, @TerraComputerata, @physiart, @stylianosm2, @Biomolesκαι από ξένους με ενδιαφέρουσες αναρτήσεις @ShellTerrel, @Larryferlazzo, @rmbyrne,@web20classroom, @TerryFreedman, @TomWhitby και πολλούς άλλους που θα τους ανακαλύψετε μόνοι σας!Βηματάκι 4: Stop. Δηλαδή σταματήστε για λίγο. Μην πάτε παρακάτω. Αφήστε να περάσει μια δοκιμαστική εβδομάδα και δείτε πώς είναι. Απλά παρακολουθήστε αυτούς που ακολουθείτε. Δε χρειάζεται να γράψετε κάτι. Εξοικειωθείτε με την ορολογία, με το πρωτόκολλο (συχνά οι λέξεις κόβονται for=4), οι σύνδεσμοι επίσης για να μην πιάνουν χαρακτήρες.Παρακολουθήστε και περιμένετε.Βηματάκι 5: Ώρα να συνεχίσετε. Κάθε tweet έχει από κάτω διευκολύνσεις. Να το βάλετε στα αγαπημένα (favorite), να απαντήσετε σε αυτόν που γράφει το μήνυμα (reply) –πάντα @ μπροστά- να επαναλάβετε το μήνυμα κάποιου στις δικές σας επαφές (retweet RT). Όλα χρήσιμα και βολικά.external image twitter.jpgΣτην αρχή ξεκινήστε με ένα RT δηλαδή επαναλάβετε το μήνυμα κάποιου που σας άρεσε (συνήθως στέλνουμε ένα ευχαριστώ σε αυτόν που έκανε RT σε κάτι που ανεβάσαμε εμείς). Αρχίστε να βάζετε δικά σας tweets (ένα πρόγραμμα που βρήκατε ενδιαφέρον, ένα βίντεο, έναν σύνδεσμο, κάποιο άρθρο). Μπορεί να νομίζετε ότι δε βρίσκετε ανταπόκριση αλλά με τον καιρό θα σας σχολιάζουν κιόλας και θα σας ευχαριστούν για αυτό που δώσατε. Η σελίδα σας έχει καρτέλες και βλέπετε ποιοι σας αναφέρουν (mention), ποιοι σας κάνουν RT, σε ποιους κάνατε εσείς RT, ποια είναι τα αγαπημένα σας.Βηματάκι 6: Αντί να παρακολουθείτε το twitter από το twitter.com δοκιμάστε μερικές εφαρμογές που βάζετε στον υπολογιστή και έχετε καλύτερο έλεγχο σε αυτά που γράφονται. Ας πούμε, εγώ χρησιμοποιώ το tweetdeck αν και δεν έχει ακόμα ελληνικά, άλλος το seesmic, άλλη το digsby. Οργανώνει τις επαφές σας και παρακολουθείτε τα πάντα πιο εύκολα. Βοηθούν πολύ.Βηματάκι 7. Αρχίστε τώρα να παρακολουθείτε περισσότερους. Όσους θέλετε. Στέλνετε μηνύματα από όσα βρίσκετε ως ενδιαφέροντα, συνδέσμους, βίντεο, εικόνες σχετικές με προτζέκτ, σχολεία εκπαίδευση, σχετικό με τα θέματά σας (γιατί αν ανεβάζετε βλακειούλες θα πάψουν να σας ακολουθούν).
external image twitter-bird-with-pc.jpg
Βηματάκι 8: Εκτός από ανθρώπους μπορείτε να παρακολουθείτε συζητήσεις. Οποιαδήποτε συζήτηση τρέχει στο twitter έχει μπροστά τη δίεση #. Έχουμε και λέμε #edchat, εκπαιδευτική κουβεντούλα, #teachers, #edtech, #gredu(ελληνική εκπαιδευτική κουβεντούλα). Αν νομίζετε ότι ένα tweet σας αφορά μια τέτοια συζήτηση βάζετε στο μήνυμα και αυτό το hashtag (#δίεση). Ετσι το τουιτ το βλέπουν όχι μόνο οι επαφές σας αλλά και όσοι παρακολουθούν το ίδιο θέμα ακόμα κι αν δεν είναι στις επαφές σας. Σ’ αυτές τις συζητήσεις βρίσκει κανείς ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές παιδαγωγικές τεχνολογικές αναρτήσεις και βρίσκεις και καινούριους ανθρώπους να παρακολουθείς. Τελευταία κυκλοφορεί και μια εφημερίδα paper.li που φτιάχνεται από τα δικά σας tweets και των επαφών σας (δείτε στο μπλογκ δεξιά). Ξεκινήστε να παρακολουθείτε μία και στη συνέχεια μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας από τα μηνύματά σας, τις συζητήσεις και τις λίστες σας (μπορείτε και αυτό, δηλαδή να κατηγοριοποιήσετε τις επαφές σας σε ομάδες).Βηματάκι 9: Μετά από λίγες εβδομάδες, πείτε μου τι άλλο θα συμβουλεύατε τους εκπαιδευτικούς που μπαίνουν στο twitter, κι αν τα βηματάκια ήταν βοηθητικά.Το twitter είναι ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο που σου επιτρέπει να συνδεθείς με ανθρώπους που ξέρουν κάτι που εσύ δεν ξέρεις!Απλά πηγαίνετέ το με το μαλακό γιατί θέλει και αυτό το χρόνο του για να γίνει καθημερινότητα (όπως όλα, άλλωστε).Αξίζει το κόπο όμως, να δοκιμάσετε!

36 ενδιαφέροντες τρόποι να εντάξεις το Twitter στην τάξη
Το Τwitter στην τάξη: καθηγητής Ιστορίας ενθαρρύνει ντροπαλούς μαθητές

9 λόγοι για να μπεις στο Twitter

140_twitter.jpg
Ποιο είναι το νόημα του twitter και γιατί οι εκπαιδευτικοί να ασχοληθούν μ’ αυτό; Τι προσφέρει, γιατί;1. Μαζί μαθαίνουμε καλύτεραΓεγονός είναι ότι ο χρόνος ποτέ δε φτάνει στο σχολείο για να ανταλλάξεις απόψεις πάνω σε ένα μάθημα ή ακόμα και επισκέψεις σε άλλη τάξη, συναδέλφου. Αν λοιπόν είναι οι εκπαιδευτικοί στο twitter, του δικού σας σχολείου, της πόλης σας, της Ελλάδας ή του κόσμου όλου, δημιουργείται μία κοινότητα ικανή να σας γνωρίσει νέα πράγματα, να σε ενημερώσει – αν δεν προλαβαίνεις ειδήσεις και εφημερίδες, να σε στηρίξει και να σου ανοίξει νέους δρόμους.2.Διαλέγεις τοπικά ή παγκόσμια εκπαιδευτικά νέαΜε εξαίρεση εκείνους που τιτιβίζουν για τον εαυτό τους (μερικοί ηθοποιοί, πολιτικοί κ.α.) το twitter μπορεί να απευθυνθεί σε ένα μεγάλο παγκόσμιο κοινό. Έτσι, ξεφεύγεις λίγο από την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα και μαθαίνεις την καναδική, τη φινλανδική και όσες άλλες θα ήθελες για να βγάλεις συμπεράσματα και να κάνεις συγκρίσεις. Ψάχνοντας το και λίγο παραπάνω με το advancedtwittersearchμπορείς να διευρύνεις ή να περιορίσεις τα χμ, τα μέρη, τις γλώσσες, τα θέματα που ενδιαφέρεσαι να μάθεις.3.Κάνεις την αυτοαξιολόγηση σουΟι εκπαιδευτικοί αυτοαξιολογούνται και αναστοχάζονται για όσα κάνουν στην τάξης τους, αξιολογούν τι πήγε καλά και τι όχι το βελτιώνουν και ξαναδοκιμάζουν.Οι εκπαιδευτικοί στο twitter μοιράζονται τις σκέψεις και τις δράσεις τους με άλλους συναδέλφους, δέχονται ιδέες και ανατροφοδότηση. Διαβάζοντας τις πρακτικές των άλλων, παίρνεις δέες, τις προσαρμόζεις στις δικές σου συνθήκες και ταξιδεύεις στο δρόμο της δια βίου μάθησης και της προσωπικής επαγγελματικής ανάπτυξης.4.Επεξεργασία και ανταλλαγή ιδεώνΤο twitter είναι ένα εργαλείο που με το που μοιράζεσαι κάτι, οι απαντήσεις πέφτουν βροχή. Η ταχύτητα και η αμεσότητα του σημαίνει ότι σε πολύ λίγο χρόνο μαζεύεις ιδέες και κριτική, που σε βοηθούν να φτιάξεις εργασία, άρθρο, ανάρτηση και ό,τι άλλο σου χρειάζεται.5.Καινοτομίες, ειδήσεις, δράσειςΗ καθημερινή εφημερίδα, ακόμη και η κυριακάτικη φαντάζει πλέον πολυτέλεια στους χρόνους και τους ρυθμούς που ζούμε. Το twitter σε κρατάει σε μία εγρήγορση για το τι κυκλοφορεί στα θέματα που σε ενδιαφέρουν. Μπορεί να είναι εκπαίδευση, τεχνολογία, γλώσσες, πολιτική, τέχνες, whatever. Αυτό γίνεται ευρύτερα με το Διαδίκτυο, απλά στο twitter τα νέα, καλά και κακά, τρέχουν ακόμα πιο γρήγορα.
Αν οι εκπαιδευτικοί δουλεύοντας ο καθένας μόνος τους, ανακαλύπτουν ξανά και ξανά τον τροχό, μερικές φορές, το twitter σε βοηθά να κερδίσεις χρόνο, ιδέες και εμπειρία από όσα έχουν προηγηθεί από άλλους σε ένα project. Υπάρχουν αρκετοί ευγενικοί συνάδελφοι που μοιράζονται τη δουλειά τους, τις ιδέες τους, προτάσεις ώστε όλοι να γινόμαστε καλύτεροι.
6.Επαγγελματική ανάπτυξη & συναδελφικοί φίλοιΈνα από τα καλύτερα πράγματα σε συνέδρια ή επιμορφώσεις είναι τα διαλείμματα στα οποία οι συνάδελφοι μοιράζονται τις αγωνίες τους και τις προσπάθειες τους για όσα κάνουν. Στο twitter έχεις αυτή τη δυνατότητα όλη την ώρα. Είναι θέμα του «ποιους» ακολουθείς. Άλλωστε λένε ότι:
“Following smart people on Twitter is like a mental shot of expresso”(η μετάφραση θα το χαλούσε)Τα χρήματα δε ρέουν πάντα ( όχι μόνο τελευταία, αλλά και ανέκαθεν) και δεν μπορούν οι εκπαιδευτικοί να πληρώνουν για σεμινάρια και επιμορφώσεις. Υπάρχει πρόσβαση στη μάθηση μέσω του twitter, διαδικτυακά σεμινάρια –webinars, που δε σου τρώνε ούτε πολύ χρόνο ούτε χρήμα. Ακόμη το twitter είναι μια πηγή υγιούς διαλόγου, στο οποίο και τη γνώμη σου λες και θα υπάρξουν διαφωνίες. Αυτό όμως εδραιώνει τις απόψεις σου και αυξάνει την αυτοπεποίθησή σου με θετικό αντίκτυπο και στον εαυτό σου αλλά και στην τάξη και τους μαθητές σου.
7. Ασφαλής και ποιοτική αναζήτησηΕμπιστεύεσαι τους ανθρώπους που ακολουθείς. Ακολουθείς και έχεις στις λίστες σου ανθρώπους που εκτιμάς. Ως προσωπικότητες και ως επαγγελματίες. Μερικοί λένε ότι τοtwitter έχει αρχίσει να αποκτά μεγαλύτερα αξία από το Google γιατί όταν ξεπεράσεις το πρώτο στάδιο της μαζικής παρακολούθησης και κατασταλάξεις σ’ αυτούς που ακολουθείς, μπορείς να θέσεις ένα ερώτημα και να λάβεις ταχύτερες και καλύτερες απαντήσεις από όσα θα σου έδινε μία απλή αναζήτηση στο Google και με την διαβεβαίωση ότι ένα αξιότιμο μέλος του δικτύου σου στο twitter, στην έδωσε. Άρα αξιόπιστη και ασφαλής. Σε ευρύτερη κλίμακα, μία αναζήτηση στο twitter παρέχει τελευταίου χρόνου πληροφορίες για δημοφιλή θέματα που το Google δεν κάνει.
8. επικοινωνείς, επικοινωνείς, επικοινωνείςΤο να εκφράζεσαι σε 140 χαρακτήρες, όπως και να το κάνουμε, απαιτεί πειθαρχία. Γίνεσαι καλύτερος στο να γράφεις τα επαγγελματικά ζητήματα χωρίς φρου φρου και γιρλάντες. Λένε μάλιστα, πώς κάθε επαγγελματικό mail θα μπορούσε να γραφτεί σε 5 γραμμές, γεγονός που για το twitter φαίνεται πολύ μεγάλο.
9. Το να προλαβαίνεις όσα θες ποτέ δεν ήταν τόσο απλό!Δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην προλαβαίνουμε να είμαστε συνεπείς, να ασχολούμαστε με την τεχνολογία και να είμαστε σε επαφή και με τους μαθητές μας. Πρέπει να μιλάμε μαζί τους την ίδια γλώσσα και να ζούμε στις ίδιες κοινότητες (και πραγματικές και εικονικές) για να τους κινητοποιούμε και να βρίσκουμε ένα σημείο επικοινωνίας μαζί τους.
Remember, your experience on Twitter is only as high quality as the people who you follow and the information you share.
Το twitter δεν είναι περίπλοκο. Απλά επισκέπτεσαι το **twitter** και δημιουργείς λογαριασμό. Λίγο χαλαρό ψάξιμο χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά για όσα σας ενδιαφέρουν και σύντομα θα βρεθείς με μία λίστα από ενδιαφέροντες ανθρώπους να ακολουθείς. Το πιο δύσκολο ίσως είναι να μπαίνεις στο twitter από το δίκτυο του σχολείου σου. Υπάρχει όμως και το τηλέφωνο. Στέλνεις στο mail σου τα tweets που σε ενδιαφέρουν και τα βλέπεις με την ησυχία σου. Η ελεύθερη μετάφραση έγινε από εδώ Laura Walker.

Twitter posters για την τάξηΤρόποι χρήσης & πλοήγησης στο Twitter

Τρόποι χρήσης και πλοήγησης στο Twitter

Το Twitter ως εργαλείο επαγγελματικής ανάπτυξης και διεύρυνσης του προσωπικού δικτύου μάθησης


Elliniadou Zakopoulos 6th ICODL2011