Οι χάρτες ως εργαλείο οπτικοποίησης διευκολύνουν πολύ την οργάνωση, τη μάθηση, την ενεργοποίηση των μαθητών και τη δική μας και αποτελούν ενδιαφέρουσα εφαρμογή για οποιοδήποτε σενάριο, σχέδιο διδασκαλίας, project που σέβεται τον εαυτό του! Χρειάζεται όμως να τον
χρησιμοποιήσετε ως εργαλείο που γνωρίζετε τις λειτουργίες του και ξέρετε πού και πώς και γιατί θα τον αξιοποιήσουν οι μαθητές στο σενάριο.
Η επιλογή παραμένει δική σας σύμφωνα με τις ανάγκες του μαθήματος, του προγράμματος, του σεναρίου. Ωφελεί πάντως να "ξεβολεύεστε" και να δοκιμάζετε καινούριες εφαρμογές -ποτέ δεν ξέρετε ποια μπορεί να σας καλύψει ακόμα περισσότερο από ό,τι ήδη γνωρίζατε.



Η διαφορά εννοιολογικών από νοητικούς χάρτες δεν είναι τόσο τρομερή. Ο μεν πρώτος αφορά διασύνδεση εννοιών -συνήθως με ευθείες γραμμές-, ο δε δεύτερος συνδυάζει χρώμα, καμπύλες, προσιδιάζει περισσότερο στον χειρόγραφο χάρτη και αφορά μία κεντρική έννοια και τις λεπτομέρειες του και τις υποέννοιες οι οποίες καταγράφονται πάνω στα κλαράκια.
external image 4r8asx4_Lesson-Plan.jpgΤο bubbl.us έχει πάντα αυτές τις πολύχρωμες χαριτωμένες μπουρμπουλήθρες, συνεργατικές επιλογές για ταυτόχρονη δημιουργία καταιγισμού ιδεών -brainstorming, εξαγωγή ως εικόνα, κώδικα για ενσωμάτωση σε ιστοσελίδα.

cmap_bepipedo.JPGΤο CmapTools είναι ένα εργαλείο εννοιολογικής χαρτογράφησης που προτείνεται από την επιμόρφωση, το κατεβάζετε από το κουμπί downloaded, επιλέγετε την ελληνική σημαία και κατεβάζετε στον υπολογιστή σας την ελληνική έκδοση. Θέλει λίγο το χρόνο του για να εξοικειωθείτε με τις επιλογές του, το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ καλό αν κρίνω από τους χάρτες της φίλης μου Λίτσας Στάμου (Αρισμαρί).

external image xmindlogo.png

Το xmind αξιοποιήθηκε από πολλούς επιμορφούμενους πέρσι, επομένως μπορεί να αξίζει να το δοκιμάσετε. Επίσης το κατεβάζετε στον υπολογιστή σας και αν θέλετε πληρώνετε το xmimd Pro.

Revised Bloom_s Taxonomy.jpgΤο SpiderScribe.net είναι ένας συμπαθητικός εννοιολογικός χάρτης και εύκολος στη χρήση, με τον οποίο φτιάχτηκαν οι στόχοι του Bloom.

Ενώ το mindmaps μου αρέσει γιατί μου θυμίζει το mapmyself και πλησιάζει λόγω χρωμάτων και διάταξης τους νοητικούς χάρτες.To Edraw mindmap επίσης κατεβαίνει στον υπολογιστή και φαίνεται να έχει ωραία γραφικά.

Παράλληλα όμως, για όσους προτιμούν τους εννοιολογικούς χάρτες μπορούν να περιηγηθούν, πειραματισθούν και εξερευνήσουν και τις παρακάτω ιστοσελίδες
Mindomo

Mindmeister

Wisemapping

Mind42

CmapTools

Text2mindmap (μετατρέπει κείμενο σε χάρτη)

BBCmindmaps (ιδανικό για τα πρώτα βήματα των μαθητών και μικρές ηλικίες)

Bubl.us

Mywebinspiration (αυτό που στις επιμορφώσεις προσπαθούσαμε να εγκαταστήσουμε σπασμένο, επιτέλους έγινε διαδικτυακό)

Wisdomap (απλό και εύχρηστο με δυνατότητα να βλέπεις τα επισυναπτόμενα αρχεία σε στήλη, δεξιά)

Dropmind (free στην αρχή αλλά μετά σε πρήζουν στα mail να αγοράσεις την επόμενη έκδοση)

Recallplus (πρόγραμμα που το κατεβάζεις στον υπολογιστή, αλλά τις καλύτερές του εκδόσεις τις πληρώνεις)

xmindnet (επίσης το κατεβάζεις και πληρώνεις -αν θες ανώτερη έκδοση)

Topicscape (κατεβάζεις τρισδιάστατη έκδοση χαρτών για μαθητές, φοιτητές,-το κατέβασα αλλά δεν πρόλαβα να το δω)

mindmaps_moonfruit (ιδέες για νοητικούς χάρτες)